Në dilemë për të konsumuar organet e brendshme të kafshëve? Ja si...

Në dilemë për të konsumuar organet e brendshme të kafshëve? Ja si qëndron e vërteta

330
0
Shares

Duhet patur kujdes me perdorimin dhe konsumimin e organeve te brendshme te kafsheve. Ne fakt mishi i organeve nganjëherë quhet “super ushqime” sepse ato janë burime të dendura të vitaminave dhe ushqyesve, përfshirë:

-Vitamina B

-Hekur

-Fosfor

-Bakër

-Magnez

-Vitaminë A

-Vitamina D

-Vitamina E

-Vitaminë K

Në të gjithë botën, shumë kultura të ndryshme pëlqejnë të përdorin një kafshë në tërësi për ushqim, duke përfshirë përdorimin e gjakut, eshtrave dhe organeve.

Në botën natyrore, kafshët grabitqare dihet që vlerësojnë organet e preve të tyre, për shembull, së pari të hanë mëlçinë, sepse është kaq e dendur e mbushur me lëndë ushqyese.

Përfitimet

Mëlçi

Mëlçia është mishi i organeve më të dendura ushqyese, dhe është një burim i fuqishëm i vitaminës A. Vitamina A është e dobishme për shëndetin e syve dhe për zvogëlimin e sëmundjeve që shkaktojnë inflamacion, duke përfshirë gjithçka, nga sëmundja e Alzheimerit deri te artriti.

Mëlçia gjithashtu përmban acid folik, hekur, krom, bakër dhe zink dhe dihet se është veçanërisht i mirë për zemrën dhe për rritjen e nivelit të hemoglobinës në gjak.

Veshkë

E pasur me lëndë ushqyese dhe proteina, mishi i veshkave përmban acide yndyrore omega 3. Dihet gjithashtu se përmban veti anti-inflamatore dhe është i mirë për zemrën.

Tru

Mishi i trurit përmban acide yndyrore omega 3 dhe lëndë ushqyese. Këto të fundit përfshijnë fosfatidilkolinën dhe fosfatidilserinë, të cilat janë të mira për sistemin nervor.

Antioksidantët e marrë nga ngrënia e trurit janë gjithashtu të dobishëm në mbrojtjen e trurit të njeriut dhe palcës kurrizore nga dëmtimet.

Zemër

Zemra është e pasur me folate, hekur, zink, dhe selen. Është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave B2, B6 dhe B12, që të treja janë në një grup të njohur si vitamina B-komplekse.

Vitamina B që gjendet në mishin e organeve ka një efekt kardioprotektiv, domethënë ato mbrojnë nga sëmundjet e zemrës.

Vitamina B shoqërohet gjithashtu me mbajtjen e presionit të shëndetshëm të gjakut, uljen e kolesterolit të lartë dhe formimin e enëve të shëndetshme të gjakut. Ata janë të dobishëm për trurin dhe janë zbuluar se zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit, demencës, depresionit dhe ankthit.

Mishi i zemrës është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i koenzimës Q10 (CoQ10). Ky është një antioksidant dhe mund të ndihmojë në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të caktuara, veçanërisht sëmundjeve të zemrës.

CoQ10 është treguar të ngadalësojë procesin e plakjes dhe të përmirësojë nivelet e energjisë.

Gjuhë

Mishi i gjuhës është i pasur me kalori dhe acide yndyrore, si dhe zink, hekur, kolinë dhe vitaminë B12. Ky mish konsiderohet veçanërisht i dobishëm për ata që shërohen nga sëmundja ose për gratë që janë shtatzënë.

Folati është vitamina në mishin e organeve që konsiderohet e dobishme për pjellorinë dhe për të ndihmuar në shmangien e defekteve të fetusit në një fëmijë, siç janë spina bifida dhe problemet e zemrës. Përveç kësaj, vitamina B6 mund të ndihmojë gjatë fazës së sëmundjes në mëngjes të shtatëzanisë.

Rreziqet

Mishi i organeve është i pasur me kolesterol dhe yndyrë të ngopur. Përkundër besimit popullor, kolesteroli dhe yndyra e ngopur tani mendohet se janë të rëndësishme për një dietë të ekuilibruar, por ato duhet të konsumohen në moderim.

Udhëzimet dietike të Departamentit të Bujqësisë të Shteteve të Bashkuara (USDA) thonë që yndyrnat e ngopura duhet të kufizohen në 10 përqind ose më pak të kalorive të një individi.

Sidoqoftë, për të rriturit që kanë nevojë për të ulur kolesterolin e tyre, Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon që dhjami i ngopur të mos përbëjë më shumë se 5-6 përqind të marrjes ditore të kalorive.

Gjithashtu, besohet gjerësisht se njerëzit që kanë përdhes duhet të shmangin ngrënien e mishit të organeve, pasi ato përmbajnë purinë, një molekulë e lidhur me ndezjet e përdhes.

Për më tepër, mund të ekzistojë shqetësimi se kafshët që janë ekspozuar ndaj toksinave dhe pesticideve do të kenë toksicitet në organet e tyre. Është me rëndësi të mbani mend që, ndërsa organet, të tilla si mëlçia dhe veshkat, veprojnë si filtra për toksinat që hyjnë në trup, ato i nxjerrin toksina dhe nuk i ruajnë ato.

Rekomandohet që mishi i organeve të merret nga një fermë që përdor praktika organike dhe i vë kafshët e saj për kullota.

/DRONI.al/

Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/

loading...
Loading...

LEAVE A REPLY