Ditën e nesërme besimtarët bektashinj festojnë Ditën Botërore të Hashures. Kjo është një festë në të cilën përkujtohen të rënët në Qerbela dhe si gatim special ka ashuren. Më poshtë ju tregojmë se si të përgatisni ëmbëlsirën tradicionale ashuren.
PERBERESIT
1 gotë ujë grurë
2 gota sheqer
Nishishte në varësi të grurit
2 filxhane kafe me arra
Kanelle
Ujë sa të dojë për të zier mirë
1 filxhane me shege per t’ja hedhur siper
Kanellë
PERGATITJA
Marrim një tenxhere ku hedhim një gotë grurë dhe 1 litër ujë e vëmë për të zjerë.
E lëmë të zieje sa te zbutet gruri. Në qoftese gruri nuk zjene shpejte dhe ujin e thithe ne do ti hedhim ujë prapë. Në momentin që gruri është zbutur (zier) ne hedhim sheqerin dhe fillojme ta trazojme që mos te ngjitet në tenxhere. Marrim dhe hedhim arrat sa te deshirojme dhe e trazojmë mirë. Mbasi sheqeri, është tretur ne marrim nisheshten e tresim me ujë të ftohet(hedhim 3 luge po do ti hedhim sa duhet për të bëre pelte) dhe ja hedhim avash dhe duke e trazuar me kujdes që mos të na bëhet kokra kokrra. Në momentin që fillon të ziejë hashurja, mbas hedhjes së nisishtese ne do e lëmë derisa ajo është bërë pastaj e heqim. E lëmë te ftohet pak fare dhe e hedhim nëpër kupa. Siper hashures ne i hedhim kanelle të bluar, dhe kokrra shege.
JU BEFTE MIRE
SHENIM
Ju mund t’ja hidhni arrat sipas deshires… ose brenda si receta, ose siper dhe brenda mund te hidhni kanellen.
/DRONI.al/
Për t’u bërë pjesë e grupit të "DRONI.al - Agjencia Kombëtare e Lajmeve" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI DRONI.AL: https://www.facebook.com/groups/426976918158037/